lördag 13 juni 2015

Tillit

Det talas mycket om hur viktigt tillit är inom BDSM och så är det naturligtvis. Men tillit är viktigt i alla sorters relationer, tycker jag. Hur som helst pratas och skrivs det mycket om att bygga tillit och känna tillit, men väldigt lite om vägen dit och vad som ökar och minskar tilliten. Här är mina tankar om detta.

För det första kan man känna/inte känna tillit på många olika plan, vissa oändligt mycket viktigare än andra. Jag kan känna stor tillit till en persons förmåga att laga mat, medan jag inte alls har tillit till samma persons förmåga att köra bil t ex. :) Såna "små" saker spelar som regel mindre roll, det finns alltid relativt enkla lösningar på detta.

Men i ett förhållande, i en kärleksrelation är det tillit på ett högre plan och i större sammanhang som är viktig för att samspelet ska fungera bra.

För det första krävs det att båda parter VÄLJER att känna tillit. Kan man verkligen välja det? Ja, jag tycker att det är ett val man har så länge det inte gäller en partner där alla varningsklockor ringer på högsta volym. Att välja tillit kan vara svårt, särskilt om man råkat ut för besvikelser och svek tidigare. Då gäller det att ha i åtanke att en ny partner INTE är samma person som den som svikit förut utan det handlar om att ge en ny människa en chans. För om man hela tiden är misstänksam går man inte all in i relationen utan gör det med reservation och då får man heller inte ut mer än vad man ger. Om man blir sviken ännu en gång då? Ja, då blir man det! Det är smällar man får ta, det är så livet är. Men att leva i samspel med andra utan att våga känna tillit är liksom inget bra alternativ.

En annan sida av myntet är hur man SKAPAR tillit för sin partner. Detta är åxå bådas ansvar. Tillitens mamma och pappa heter öppenhet och ärlighet. Tillitens fiende är att vara hemlighetsfull.

Allt man gör, kanske saker man inte ens själv tänker på, som kan uppfattas "hemlighetsfulla" motverkar tilliten. Att öppet och ärligt berätta hur läget är, hur man mår, varför si och så, vilka tankar man har, vad man vill och önskar befrämjar tilliten. Att vända ryggen till och smussla med sin mobil, att släcka ner sidor på datorn när partnern närmar sig t ex,,, kan vara något man inte ens tänker på och gör av gammal vana, men är exempel på sånt som kan sätta ordentliga käppar i hjulet för tilliten. Eller åxå gör man sånt för att man verkligen har något att dölja och då kanske man ska ta sig en allvarlig funderare över sin relation och sin partner! Men då är vi inne på ett annat område. :)
Det kan ju åxå vara så att man hemlighåller vissa saker för att skydda sin partner. Men i så fall visar man ju bristande tillit till partnerns förmåga att hantera detta.
Även saker som hemlighålls utan att man tror att det märks, lyser ofta igenom som något diffust som blir till hinder för tilliten.

Får man inte ha några hemligheter då? *S* Jo, naturligtvis! Det finns saker som är mindre viktiga och som egentligen inte påverkar tilliten alls. Om du t ex har en fantasi som du ändå inte har planer på att leva ut, kan du ju lika gärna behålla den som din lilla hemlighet. :) Om du har en passion för isglass och äter det i hemlighet av nån anledning spelar det heller ingen större roll. *S* Men när du känner något, vill något, behöver något eller känner att du bara måste göra något du inte kan berätta för din partner,,, då ska du fråga dig själv vad du visar för tillit och hur detta påverkar hela relationen. För tillit är ett måste för en bra relation,,, och därmed ärlighet och öppenhet åxå!

Jag hade en gång en diskussion med en man som påstod sig vara dominant om just detta med tillit. Jag försökte förklara att man inte vinner någon som helst tillit på att vara hemlighetsfull. Han, å sin sida, påstod att det faktum att man var undergiven gjorde att man skulle visa tillit till sin dominant oavsett! Ehhh,,, nej,,, det funkar inte så! *S*
Så, det är med tillit som så mycket annat,,, ju mer du ger desto mer får du tillbaka. Ger du av dig själv, ger du din öppenhet och ärlighet och vågar visa den du verkligen är får du det samma tillbaka,,, ofta, men inte alltid.

Tillit är inte det lättaste. Det är sant som det sägs att den kan ta år att bygga upp och en sekund att rasera. Och det gäller för båda parter att tänka på att både visa varann tillit och agera så att man hjälper varandra att känna denna tillit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar